Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Το Ψέμα της Διακυβέρνησης





Ζούμε σε ένα σύστημα. Αυτό το σύστημα λέγεται Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία κατά την οποία κάθε τόσο, όχι όσο θα θέλαμε, οι πολίτες ψηφίζουν τους αντιπροσώπους τους στη Βουλή. Κάποιοι, οι περισσότεροι, ονομάζουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις 'Διακυβέρνηση'- συμμετοχή πολλών στην κυβέρνηση- μιας και η λέξη Έξουσία' ακούγεται μάλλον καταθλιπτική και αντιδημοκρατική. 

Στην Ελλάδα η λέξη Διακυβέρνηση είναι αναγκαία για τα συστημικά κόμματα εξουσίας καθότι η έλλειψη δημοκρατίας είναι καταφανής. Το πρωθυπουργικό σύστημα προσδίδει τεράστιες εξουσίες σε έναν, τον πρωθυπουργό στον οποίο όλοι οφείλουν 'υποταγή' καθότι έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να διορίζει και να παύει,προς το κομματικό συμφέρον ασφαλώς. 'Ετσι, οι αντιπρόσωποι του λαού είναι πρώτα εκπρόσωποι των κομμάτων και πάνω σε αυτήν την τρομοκρατία του κομματισμού υπερψηφίζουν πάντα τις επιλογές των εκάστοτε επικεφαλής. Να τους υπενθυμίσω οτι η άνω διαδικασία προδίδει Εξουσία και όχι Διακυβέρνηση. 

Στην Ισλανδία, η εκεί κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα με πλειοψηφία 49-14 να προβεί στην αποπληρωμή των ξένων καταθετών της τράπεζας Icesave που 'φούνταρε' το 2008 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Αφορά 7 δις ευρώ που η χώρα πρέπει να δανειστεί ασφαλώς. Όμως ο Πρόεδρος της χώρας αρνήθηκε να συνυπογράψει στην απόφαση με αποτέλεσμα να προκληθεί δημοψήφισμα που διενεργήθηκε εχθές.

Τα αποτελέσματα είναι συντριπτικά υπέρ της άρνησης αποπληρωμής και ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης με πάνω απο 95% ΌΧΙ.

Σήμερα, η ισλανδική κυβέρνηση, συνεχίζει το βιολί της αναφέροντας πως οι συνομιλίες με τις κυβερνήσεις Βρετανίας και Ολλανδίας - πατρίδες των περισσοτέρων ξένων καταθετών- πρέπει να προσφέρουν λύση. Όπερ και σημαίνει οτι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα δοθούν τα χρήματα στους καταθέτες γράφοντας στα τρυφερά τους τον λαό.

ΕΞΟΥΣΙΑ...

Τι σχέση έχει το παραπάνω;

Ο Γιώργος Παπανδρέου μας τα τσουρέκιασε πριν τις εκλογές περί Συμμετοχικής Δημοκρατίας, περί Διακυβέρνησης και Εξουσίας.

Νομίζει κανείς οτι θα κάνει πράξη τις εξαγγελίες του;

Νομίζει κανείς οτι μέχρι το τέλος της θητείας του θα φέρει ΕΝΑ θέμα προς δημοψήφισμα;

Εδώ είμαστε...

Μέχρι τότε Δημοκρατία με την πλατιά έννοια δε θα έχουμε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:


'Ερχόμαστε απο μια σκοτεινή άβυσσο. Καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή. Ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η επιστροφή. Ταυτόχρονα το ξεκίνημα κι ο γυρισμός. Κάθε στιγμή πεθαίνουμε. Γι αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της ζωής είναι ο θάνατος. Μα κι ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η προσπάθεια να δημιουργήσουμε, να συνθέσουμε, να κάμουμε την ύλη ζωή. Κάθε στιγμή γεννιούμαστε. Γι΄ αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της εφήμερης ζωής είναι η αθανασία.'