Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Ένα Κομμάτι Πολιτισμού





Πολιτισμός δεν είναι μόνο η ποίηση, η λογοτεχνία.

Δεν είναι μόνο η ζωγραφική, η γλυπτική.

Δεν είναι μόνο το θέατρο, η μουσική, ο κινηματογράφος.

Πολιτισμός είναι και το ευ ζην.

Οι συνθήκες εργασίας είναι πολιτισμός, η αμοιβή μας, ο προϊστάμενος και ο υφιστάμενός μας, η ψυχολογία του χώρου στον οποίο δουλεύουμε.

Πολιτισμός είναι ο σύντομος χρόνος που σπαταλούμε για τις μετακινήσεις μας για οποιοδήποτε λόγο ούτως ώστε να μας απομένει πολύ περισσότερος για να παράγουμε - χρήμα, τέχνη, ψυχική αγωγή.

Μέσα σε όλα αυτά πολιτισμός είναι και η φύση. Η συμπεριφορά μας στο χώρο που ζούμε, στο χώρο που επισκεπτόμαστε, στο χώρο που θα θέλαμε να βρεθούμε. Και όλα όσα αφορά, απο το οικιστικό περιβάλλον μέχρι την πανίδα και την χλωρίδα.

Ναι, πολιτισμός είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα πεύκα, τις κλάρες, τις τριανταφυλλιές... τα σκυλάκια και τα γατάκια.


Ζώ σε έναν τόπο που τα σκυλάκια είναι πάρα πολλά. Μα πάρα πάρα πολλά. Παντού τα βλέπεις. Βρεγμένα απο η βροχή, πεινασμένα και εχθρικά ενίοτε στα αυτοκίνητα που κυνηγούν λες και είναι μεγάλοι κακοί δράκοντες.

Είναι πάρα πολλά αδέλφια. Κάτι πρέπει να γίνει. Όχι μόνο προσωπικά, συνολικά, σαν κοινωνίες πρέπει να δράσουμε. Είναι ένα μικρό τούβλο στην ανύψωση του πολιτισμού μας...


2 σχόλια:

tiktos είπε...

Μύριε το πολιτισμό τον κουβαλά ο καθένας μέσα του.
Κάποιοι έχουν για πολιτισμό τον κανιβαλισμό, και κάποιοι κάτι πιο ευγενικό.

Μύριος είπε...

Η παιδεία διδάσκεται έλεγε ο Αριστοτέλης...

Πρέπει να γίνει προσπάθεια αδερφέ. Αλλιώς θα γινόμαστε όλο και πιο κανίβαλοι.


'Ερχόμαστε απο μια σκοτεινή άβυσσο. Καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή. Ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η επιστροφή. Ταυτόχρονα το ξεκίνημα κι ο γυρισμός. Κάθε στιγμή πεθαίνουμε. Γι αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της ζωής είναι ο θάνατος. Μα κι ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η προσπάθεια να δημιουργήσουμε, να συνθέσουμε, να κάμουμε την ύλη ζωή. Κάθε στιγμή γεννιούμαστε. Γι΄ αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της εφήμερης ζωής είναι η αθανασία.'