Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Ο ταλαντούχος κύριος Καλλικράτης




Για όσους τους θύμιζε κάτι το όνομα 'Καλλικράτης' αρκεί να ανατρέξουν στην ιστορία κατασκευής της Ακρόπολης των Αθηνών. Υπό την επίβλεψη του Φειδία, ο Καλλικράτης μαζί με τον Ικτίνο σχεδίασαν το σύμπλεγμα του πιο δημοφιλούς μνημείου του ελλαδικού κράτους. Ως Έλληνες βέβαια, για τα φασιστοειδή που αγαπούν την έννοια του DNA, οι τρείς άνωθεν κύριοι εκτέλεσαν το πάθος των Αθηναίων στη μορφή της Ακρόπολης με κλεμμένα χρήματα από το ταμείο της Δήλου- εντάξει,ο Περικλής και ο περίγυρός του τα βούτηξαν. Και σαν να μην έφτανε αυτό τους κατηγόρησαν (και τον Περικλή) για κλοπή στο ζύγι! Μέχρι και το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς που στόλισαν με αυτό τον Παρθενώνα μάλλον άλλο βάρος είχε και άλλο -μεγαλύτερο- παρουσίαζαν. Κλέφτες και αυτοί! Ναι, ναι, το έχουμε στο DNA μας εδώ και 4.000 χρόνια.

Είναι γνωστό της πάσει οτι στην κορυφή της διαφθοράς στην Ελλάδα βρίσκονται οι υπηρεσίες των Δήμων και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων συνεπικουρούμενες απο την Πολεοδομία,φυσικά. Οι αναφορές των εκθέσεων περί χρηματισμών και κακοδιαχείρισης των χρημάτων των Δήμων είναι πάμπολλες. Ειδικά αυτές που αφορούν διορισμούς σε επιχειρήσεις των ΟΤΑ που φτάνουν αισίως τις 6000 σε χίλιους τόσους δήμους με στρατιές συμβασιούχων και σταζιέρς σε αυτές. Πρόσφατα μάλιστα όλοι μάθαμε για την άγρια δολοφονία δημάρχου της Βόρειας Ελλάδας απο λογιστές του Δήμου του με προφανή αιτία ατασθαλίες οικονομικής φύσεως.

Τόσο η νέα κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη είχαν θέσει ως στόχο την αναμόρφωση λοιπόν των Καποδιστριακών Δήμων με ένα νέο σύστημα, πιο συγκεντρωτικό και οικονομικά ασφαλές. Το σύστημα απο Καποδίστριας 2 μετονομάστηκε σε Καλλικράτης. Το σχέδιο Καλλικράτης αφορά επίσης και στην δημιουργία Περιφερειών στη θέση των Νομαρχιών οι οποίες και  μετονομάζονται σε Διαμερίσματα και όπως προαναφέρθηκε την κατά 1/3 μείωση των Δήμων με συγχωνεύσεις. Η ΚΕΔΚΕ, το όργανο των Δήμων στην Ελλάδα υπολογίζει οτι η προίκα αυτής της διαδικασίας ανέρχεται σε 4 δις ευρώ που συν τις άλλοις υπενθυμίζει τη θετική της στάση απέναντι στο σχέδιο τούτο. 

Ως εδώ όλα καλώς. Ο Καλλικράτης μειώνει τις 'καρέκλες' αφού οι αιρετές Περιφέρειες θα γίνουν 13 και οι Δήμοι 370 περίπου. Τα 4 δίς που απαιτεί το σχέδιο,αν βρεθούν που αμφιβάλω, είναι ΠΟΛΛΑ λεφτά. Αν συνυπολογίσουμε και το πληθυσμιακό μέγεθος των νέων περιφερειών και δήμων είναι πασιφανές οτι οι νέοι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι, ως τοπικοί κυβερνήτες εκλεγμένοι απο ευρύτερα πληθυσμιακά στρώματα, θα έχουν πολύ μεγαλύτερη εκλογική δύναμη -άρα και κοινωνική- παίζοντας το ρόλο του βουλευτή. Εφόσον περάσει και το γερμανικό μοντέλο εκλογής των αντιπροσώπων στο ελληνικό Κοινοβούλιο, οι νέοι τοπικοί παράγοντες αντί να καταπολεμήσουν τη διαφθορά θα αποκτήσουν και τη δύναμη να την επιβάλουν ελλείψει 'βουλευτών' με τη μαυρογιαλουρική έννοια. Πλέον ο 'φουκαράς' που θα θέλει να βολευτεί θα απευθύνεται στον δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη και αντί για 300 μαυρογιαλούρους θα αποκτήσουμε κοντά 1000, αντιδημάρχους, αντιπολιτευόμενους και συμβούλους επίσης.

Αν ο μακαρίτης Καλλικράτης ενέπλεξε το όνομά του σε ένα απο τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της αρχαίας ημών ιστορίας, ο διοικητικός Καλλικράτης πιθανότατα να τοποθετήσει την ταφόπλακα στο πολιτικό μας σύστημα. Οι 'γερμανικοί' βουλευτές θα απολέσουν τη ρουσφετολογική του ιδιότητα χάνοντας την άμεση εκλογή τους απο τον λαό: καλώς ως προς το πρώτο σκέλος,κακώς σε ότι αφορά στο δεύτερο. Θα αντικατασταθούν δε απο τοπικούς δημάρχους και περιφερειάρχες που, μακριά απο το κέντρο, θα μπορούν πιο εύκολα να 'κουκουλώσουν' υποθέσεις και να προωθήσουν 'άλλες' με την ανοχή της τοπικής κοινωνίας που ευκολότερα γαλουχείται απο τα πληρωμένα τοπικά δημοσιογραφικά κέντρα.

Καλή μας χώνεψη...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:


'Ερχόμαστε απο μια σκοτεινή άβυσσο. Καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή. Ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η επιστροφή. Ταυτόχρονα το ξεκίνημα κι ο γυρισμός. Κάθε στιγμή πεθαίνουμε. Γι αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της ζωής είναι ο θάνατος. Μα κι ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η προσπάθεια να δημιουργήσουμε, να συνθέσουμε, να κάμουμε την ύλη ζωή. Κάθε στιγμή γεννιούμαστε. Γι΄ αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της εφήμερης ζωής είναι η αθανασία.'