Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Edika ο κωμικός



Πολλοί τον θεωρούν άρρωστο. Άλλοι τον θεωρούν εκκεντρικό. Η προσωπική αλήθεια μου είναι οτι είναι πάνω απ'όλα ένας καταπληκτικός σκιτσογράφος με αστείρευτο ταλέντο. Με δόσεις σεξισμού που μάλλον είναι η άμυνά του σε οτιδήποτε υπερβαίνει το φεμινισμό, πάντα επίκαιρος και ξεκαρδιστικός.



Γαλλοαιγύπτιος ονόματι Έντουαρντ Καραλί, μετέφερε το σκίτσο του στη Γαλλία αρκετά νωρίς ενώ ήταν σχεδόν 30 ετών σκιτσάροντας στο καταπληκτικό περιοδικό Fluid Glacial μαζί με τον Μενσουέλ αλλά και στα Psikopat και Pilote.



Στην Ελλάδα τον γνωρίσαμε απο το περιοδικό Βαβέλ. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν αρκετοί τόμοι του με απίστευτες μικρές ιστορίες που όσες φορές και αν έχω χαζέψει μου ζωγραφίζουν ένα απέραντο χαμόγελο και συνάμα γέλιο μέχρις αερίων!





Μπορείτε να βρείτε τα έργα του στα γνωστά μαγαζιά κόμικ της Αθήνας αλλά και στις εκθέσεις κόμικ. Το πιο τυχαίο μέρος που βρήκα ποτέ τόμο του ήταν σε... πανηγύρι!

3 σχόλια:

Φαίδρα είπε...

Αχ, αναμνήσεις.

-ΓΙΑΧΑ!
-Τι?
-Είπα, Γιαχα.
-Αχ, και ζεσταινόμουνα..

tiktos είπε...

Με έστειλες κατευθείαν στο βιβλιοπωλείο.

Μύριος είπε...

Ο τύπος είναι απίθανος, πραγματικά εξαιρετικός τίκτε. Κρίμα που υπάρχουν ιστορίες του μόνο στα γαλλικά (που εν τα κατέω καλώς).

Φαίδρα, η ιστορία με τον γκέι γάτο με έχει κάνει να κλάψω απο τα γέλια σε σημείο που πήγα στο λουτρό! Ειλικρινά!


'Ερχόμαστε απο μια σκοτεινή άβυσσο. Καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή. Ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η επιστροφή. Ταυτόχρονα το ξεκίνημα κι ο γυρισμός. Κάθε στιγμή πεθαίνουμε. Γι αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της ζωής είναι ο θάνατος. Μα κι ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η προσπάθεια να δημιουργήσουμε, να συνθέσουμε, να κάμουμε την ύλη ζωή. Κάθε στιγμή γεννιούμαστε. Γι΄ αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της εφήμερης ζωής είναι η αθανασία.'